Monday, April 15, 2013

Οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια


Αυστηροποιούνται τα κριτήρια για ρυθμίσεις δανείων και αναχρηματοδοτήσεις
Ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων μόνο για όσους βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση θα προβλέπει το νέο πλαίσιο εξωδικαστικής διαπραγμάτευσης των τραπεζών με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το στοιχείο αυτό επισημαίνει η ΤτΕ σε απάντησή της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, επικαλούμενη πληροφορίες για το ενδεχόμενο σύναψης ειδικής συμφωνίας μεταξύ ελληνικών τραπεζών και γερμανικών hedge funds με σκοπό την πώληση χιλιάδων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η απάντηση αυτή δείχνει ότι θα γίνουν αυστηρότερα τα κριτήρια για ρυθμίσεις δανείων και αναχρηματοδοτήσεις, καθώς η τρόικα και το ΤΧΣ διαπιστώνουν ότι μέχρι σήμερα οι τράπεζες προχωρούσαν σε αναδιαρθρώσεις δανείων με επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται μικρότερος ο αριθμός των δανείων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Έτσι, το νέο πλαίσιο θα έχει δύο σκέλη:

-Αφενός τη νομοθετική ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η οποία αφορά περιορισμένο αριθμό δανειοληπτών λόγω των προϋποθέσεων που τίθενται (ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ)
-Αφετέρου τους αυστηρότερους κανόνες για να τα βρίσκουν οι δανειολήπτες απευθείας με τις τράπεζες (εξωδικαστική διαπραγμάτευσης) για την οποία προαναγγέλλεται ότι θα είναι αυστηρότερη.

Μόνο συνεπείς και «ενήμεροι» δανειολήπτες θα εντάσσονται στις ρυθμίσεις

Λίγους θα «πιάσει» η νέα ρύθμιση για όσους χρωστούν σε τράπεζες, καθώς θα αφορά μόνο όσους έχουν στεγαστικά ενυπόθηκα δάνεια, ενώ πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια κλπ αποκλείονται.

Επίσης, αποκλείονται όσοι έχουν πάνω από τρεις δόσεις σε καθυστέρηση. Προϋπόθεση είναι να έχουν χάσει πάνω από το 30% του εισοδήματος που είχαν το 2009 και να έχουν πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ (ανά άτομο).

Η ρύθμιση αφορά μόνο συνεπείς και «ενήμερους» δανειολήπτες και όσοι δεν μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, θα καταφύγουν και πάλι στο Νόμο Κατσέλη.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...