Thursday, April 18, 2013

Μια μη ευχάριστη εξέλιξη για το Κυπριακό


19.04.2013

Ρωσία και Τουρκία αναφέρουν σε κοινό ανακοινωθέν ότι οι δύο χώρες είναι πεπεισμένες πως το θέμα της Κύπρου θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Inτerfax.
Σε κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε μετά την τρίτη διάσκεψη της Ρωσο-τουρκικής ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών αναφέρεται ότι "οι υπουργοί σημείωσαν πως η διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Εξάλλου, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία στη βάση της πολιτικής ισότητας και του πολιτικού συμβιβασμού, και πως μια δίκαιη και σταθερή διευθέτηση του Κυπριακού θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο".

Παράλληλα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προέτρεψε τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ να ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά, για την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού αλλά και στο να είναι «προσεκτική στην εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Νταβούτογλου έθεσε τα θέματα αυτά στο περιθώριο των συνομιλιών που είχαν στην Κωνσταντινούπολη οι δύο υπουργοί, και στις οποίες κυριάρχησε το Συριακό.

Όσον αφορά στο Κοσσυφοπέδιο, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ενώ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπαν ότι πως πρέπει να ακολουθηθεί αυστηρά το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας Πλαισίου της Οχρίδας.


Πηγή: infognomon

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...