Tuesday, February 26, 2013

Μείωση επικουρικών συντάξεων με το ενιαίο ταμείο που ανακοινώνεται σήμερα


Αβέβαιο αναμένεται το μέλλον των επικουρικών συντάξεων μετά τη συγχώνευση των επικουρικών ταμείων, η οποία έχει ουσιαστικά υποχρεωτικό χαρακτήρα καθώς μόνο...
τέσσερα ταμεία κατάφεραν να εξαιρεθούν, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να παραμείνουν βιώσιμα.

Τα τέσσερα ταμεία που πέρασαν τις εξετάσεις είναι των υπαλλήλων στα τρόφιμα, στις ασφαλιστικές εταιρείες, στα πετρελαιοειδή και στα φάρμακα. 

Με την πρόσφατη απόρριψη της αίτησης των τραπεζοϋπαλλήλων να διατηρήσουν ανεξάρτητο το επικουρικό τους, στο ενιαίο επικουρικό ταμείο ΕΤΕΑ εντάσσονται τα επικουρικά του δημοσίου (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ), το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ), το ΤΕΑΤΕΚΩ (ταμεία ΔΕΚΟ) και το ΕΤΑΤ των τραπεζοϋπαλλήλων. 

Ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης θα ανακοινώσει σήμερα το τελικό σχέδιο για το ταμείο, αφού στο τέλος του μήνα εξαντλείται και η δίμηνη παράταση που δόθηκε ώστε να αξιολογηθούν οι αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας. Αιτήσεις εξαίρεσης είχαν καταθέσει το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Σύμφωνα με το νόμο, αν θεωρηθεί αξιόπιστη η μελέτη βιωσιμότητας και εξαιρεθεί ένα ταμείο, μετατρέπεται αυτόματα σε επαγγελματικό ταμείο και σταματά να αξιώνει οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση. 

Η μείωση των συντάξεων για όσα ταμεία ενταχθούν στον ενιαίο φορέα (που θα καλύπτει 2,5 εκατ. ασφαλισμένους και 1,6 εκατ. συνταξιούχους) θεωρείται δεδομένη, καθώς όπως ορίζει ο νόμος, το ΕΤΕΑ θα πρέπει να φροντίζει να αναπροσαρμόζει κάθε τρίμηνο το ύψος των παροχών του, ανάλογα με την αποδοτικότητα των κεφαλαίων του, ώστε να μην δημιουργείται έλλειμμα. 



0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...