Monday, February 18, 2013

Μισθώσεις κατοικιών στην Ελλάδα, τι ισχύει;

Γράφει ο  Γιώργος Αθανασιάδης
Δικηγόρος - Συντάκτης
ALFA GREEK  AUSTRALIAN MAGAZINE
ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟ   BLOG
athanasiadis.g@hotmail.com
Tel:  0411 224 189
SYDNEY AUSTRALIA

Πολύ συχνά, μας ρωτούν, ενώ έχουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, τι συμβαίνει με τις μισθώσεις, τι πρέπει να κάνουν, όταν νοικιάζουν ένα σπίτι.  Γι αυτό το λόγο θα σας παρουσιάσουμε το θέμα με πολύ λίγα λόγια, χωρίς να σας κουράσουμε με περίεργες και πολύπλοκες λεπτομέρειες. Πιστεύουμε ότι ενώ πολλές περιπτώσεις φαινομενικά μοιάζουν μεταξύ τους, εν τούτοις η κάθε
μία είναι ξεχωριστή και για τον λόγο αυτό σας παραθέτουμε λίγα γενικά λόγια. Για την εξυπηρέτηση σας μπορείτε απο τις 3 Μαρτίου και μετά να μας τηλεφωνήσετε στο παραπάνω τηλέφωνο στην Αυστραλία ή απλά να μας στείλετε ένα e-mail και θα σας απαντήσουμε αναλόγως. Το e-mail επικοινωνίας , είναι το athanasiadis.g@hotmail.com  και μπορείτε να μας γράψετε στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και θα σας απαντήσουμε. Ρίξτε λοιπόν μια ματιά σ αυτά που σας γράφουμε παρακάτω για την ενημέρωση σας.
 Γενικά για μισθώσεις ΜΟΝΟ κατοικιών: Η ελάχιστη διάρκεια της μίσθωσης είναι τα τρία έτη και με την πάροδο του ελαχίστου χρόνου ο εκμισθωτής δεν οφείλει αποζημίωση. Ο μισθωτής δεν δικαιούται αποζημίωση για πρόωρη λύση εφόσον έχει συμφωνηθεί χρόνος συμβατικός αντί του ελάχιστου νόμιμου.
    Στην περίπτωση που δεν έχει οριστεί αναπροσαρμογή μισθώματος το καταβαλλόμενο μίσθωμα ως τη λήξη της τριετίας θα αυξάνεται ετησίως με το 75% επί της αύξησης του τιμαρίθμου (αυτό είναι γενικός όρος, με την δεδομένη όμως κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, υπάρχουν και μειώσεις μισθωμάτων, που μάλιστα διεκδικούνται και δικαστικά απο τους ενοικιαστές).
    Υπερβολικές αναπροσαρμογές του μισθώματος καθώς και καταχρηστικοί όροι ελέγχονται δικαστικά.
   Απαραίτητη για τη θεώρηση του συμφωνητικού μισθώσεως από την εφορία είναι η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)(τα λεγόμενα πράσινα-οικολογικά σπίτια, αυτά που έχουν δηλαδή, διπλά τζάμια απο αλουμίνιο ή αυτό το ειδικό πλαστικό, μονώσεις στους τοίχους, στις οροφές κλπ) , ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο έγγραφο και το κόστος έκδοσης του βαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη. Ενδεικτικά το κόστος ανέρχεται στα 2 ευρώ το τετραγωνικό για τα διαμερίσματα πολυκατοικιών (ελάχιστο κόστος 150 ευρώ) και στο 1,5 ευρώ για τις μονοκατοικίες (ελάχιστο κόστος 200 ευρώ). Τα διαμερίσματα, που είναι μικρότερα των 50 τετραγωνικών μέτρων εξαιρούνται. Η έκδοση πιστοποιητικού είναι υποχρεωτική ΜΟΝΟ σε νέες συμβάσεις μίσθωσης και όχι για ανανεώσεις υφισταμένων συμβάσεων. Τα ενεργειακά πιστοποιητικά (ΠΕΑ) αφορούν στο ακίνητο και όχι στα πρόσωπα και θα έχουν ισχύ για δέκα έτη.

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...