Monday, January 14, 2013

Εκτός φόρου πολυτελείας τα σκάφη αναψυχής

Εκτός φόρου πολυτελείας τα σκάφη αναψυχής


Εκτός επιβολής φόρου πολυτελείας μένουν τα σκάφη αναψυχής αφού ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απέσυρε τη σχετική διάταξη από το πολυνομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στην Βουλή.

Εκτός αυτού αποσύρεται και η διάταξη που επέφερε αυστηρές ρυθμίσεις και ποινές για όσους εντοπίζονται να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας, επικαλέσθηκε την έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής λέγοντας ότι θα υπάρξουν φαινόμενα διπλής φορολόγησης καθώς το υπουργείο Ναυτιλίας θα θεσπίσει ειδικό τέλος πλου για όλα τα σκάφη.

Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας απέσυρε και το άρθρο για την φορολογία των πλοίων με ξένη σημαία καθώς όπως είπε το θέμα ρυθμίστηκε με το φορολογικό.

Σύμφωνα με τη νέα προσθήκη, η προβλεπόμενη έκτακτη κλιμακωτή εισφορά για τέσσερα χρόνια, επί του συνολικού ετήσιου ποσού εισαγόμενου συναλλάγματος, θα επιβάλλεται στις εταιρείες παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων (όπως ναύλωσης, ασφάλισης, μεσιτείας, αγοραπωλησιών) και όχι στις εταιρείες που διαχειρίζονται ή εκμεταλλεύονται πλοία υπό ελληνική ή ξένη σημαία και έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας.
Από τη ρύθμιση, που βρίσκεται στο άρθρο 45, μεταξύ των νομοθετικών ρυθμίσεων οι οποίες συζητούνται σήμερα στη Βουλή, εξαιρούνται επίσης οι ναυτιλιακές εταιρείες που διαχειρίζονται επιβατηγά πλοία της ακτοπλοΐας αλλά και των εμπορικών πλοίων που εκτελούν εσωτερικούς πλόες.

«Να γελάμε ή να κλαίμε με την τροποποίηση διάταξης πράξης νομοθετικού περιεχομένου για να μην επιβαρυνθούν οι εφοπλιστές;», αναφέρει το τμήμα ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνει πως η εξέλιξη αυτή είναι αποκαλυπτική του χαρακτήρα και των δεσμεύσεων της τρικομματικής από την ολιγαρχία του πλούτου. Οι πιέσεις «των εφοπλιστών προκειμένου να αποφύγουν μία έστω συμβολική συνεισφορά στα φορολογικά βάρη… φαίνεται ότι έπιασαν τόπο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως τα αιτήματα «συλλογικών φορέων και κομμάτων για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης που αποτελεί θέμα επιβίωσης για χιλιάδες οικογένειες καθώς και η φοροελάφρυνση πολιτών που επιβαρύνονται φορολογικά ενώ βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης απορρίφθηκε από την κυβέρνηση..»

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει επίσης ότι «τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας για να δικαιολογήσει αυτή την τροποποίηση, ότι οι απαιτήσεις του άρθρου 45 καλύφθηκαν από αντίστοιχη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου είναι τουλάχιστον αβάσιμες αφού το περιεχόμενο των αντίστοιχων διατάξεων είναι εντελώς διαφορετικό».

Aναδημοσίευση απο την εφημερίδα "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ"

0 σχόλια:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...